Terug
{caption}
Taalcursist

Jasper Harmes

Nieuw-Amsterdam, Drenthe

Bakkerij Goedhart

Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam kon zich vroeger op school moeilijk concentreren. Jasper was al niet sterk in taal en door zijn ADHD was hij snel afgeleid. Hierdoor liep hij al vroeg een achterstand op die hij op de middelbare school niet meer kon inhalen.

Administratie
Pas jaren later liep hij tegen zijn taalachterstand aan, toen hij en zijn vriendin uit elkaar gingen. Zijn ex-vriendin regelde altijd de administratie. Nu moest hij dat zelf doen. Hij vond het schandalig dat hij dat zelf niet kon. Na een advertentie in een huis-aan-huisblad, besloot Jasper naar de bibliotheek te gaan. Daar meldde hij zich aan voor een taalles bij een vrijwilliger.

TaalHeld Jasper Harmes leest zijn brief voor aan BN'er Dolf Jansen:

Geen schaamte 
Jasper is heel open over zijn laaggeletterdheid, zegt Dorina Hadders. Zij helpt Jasper vanuit Stichting Lezen & Schrijven en zij gaf hem op voor de TaalHeldenprijs. Dorina: ‘Je voelt bij Jasper geen enkele schaamte over zijn laaggeletterdheid. Jasper is nog een jonge vent, die echt een voorbeeld voor anderen wil zijn.’ 

‘Jasper is nog een jonge vent, die echt een voorbeeld voor anderen wil zijn.’

Verhaal vertellen
Hoewel Jasper lezen nog altijd niet leuk vindt, weet hij hoe belangrijk het is. Hij wil dat anderen kunnen leren van zijn ervaring en is daarom Taalambassadeur. Hij vertelt graag zijn verhaal. Of dat nu voor een lokaal TV-station of samen met Prinses Laurentien voor radio NPO 5 is, dat maakt Jasper niets uit. Ook op zijn werk spoort hij collega’s en zijn baas aan om iets tegen laaggeletterdheid te doen. Dorina: ‘Jasper is een echte TaalHeld. Hij is een dijk van een Taalambassadeur. Hij doet net dat beetje extra om anderen te overtuigen.’

In de media

NPO Radio 1 I Onze TaalHelden

Wanneer je moeite hebt met lezen en schrijven beïnvloedt dat het dagelijks leven misschien meer dan je nu verwacht. In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Denk aan dagelijkse dingen zoals: het lezen van een bijsluiter, of de kinderen helpen met hun huiswerk. Simpele dingen die een groot obstakel kunnen vormen. De Stichting Lezen en Schrijven maakt zich hard om laaggeletterden te helpen. Dit jaar wordt voor de vijfde keer de ‘TaalHeldenprijs’ uitgereikt. Aan de lijn Dieuwertje Penders van de Stichting Lezen en Schrijven en Taalambassadeur Jasper Harmes. 

Luister het volledige interview met TaalHeld Jasper Harmes op de website van NPO Radio 1. (17 december 2018)

Emmen.nu I Wordt Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam de TaalHeld van 2018?

Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam dingt als TaalHeld van de provincie Drenthe mee naar de TaalHeldenprijs die donderdag 24 januari wordt uitgereikt door Prinses Laurentien. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Jasper Harmes op Emmen.nu. (6 januari 2019)

Coevorden Huis aan Huis I Wordt Jasper de TaalHeld?

Jasper Harmes uit Nieuw- Amsterdam dingt als Taal- Held van de provincie Drenthe mee naar de Taal- Heldenprijs die donderdag 24 januari wordt uitgereikt door Prinses Laurentien.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Jasper Harmes. (25 december 2018)

Emmen.nu I Taalheld Jasper

De dag begint al vroeg in Nieuw-Amsterdam. Ik mag komen voorlezen in een leuke groep 8. Mooi, zo’n groep kinderen die ‘aan staat’ in de vooravond van een spannend leven.

Lees de rest van de column over TaalHeld Jasper Harmes op Emmen.nu. (29 januari 2019)

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK