Terug
{caption}
Bruggenbouwer

José Boone

Deventer, Gelderland

Taalhuis Lochem-Zutphen

José is taaldocent en coördinator van het Taalhuis Lochem-Zutphen. In slechts 20 uur per week, heeft ze sinds december 2015 een geweldige start aan het Taalhuis gegeven. Ze wist een stevig netwerk op te bouwen en liet 13 partners een Taalconvenant tekenen. In dit Convenant spraken alle organisaties af samen laaggeletterdheid aan te pakken.

Goede organisatie
Met de partners uit het netwerk, wist José tientallen taalvragers voor het Taalhuis te vinden. Een uitdaging, want veel laaggeletterden schamen zich voor hun laaggeletterdheid. Vaak weten ze dit jarenlang voor anderen te verbergen. José leerde haar collega’s uit het netwerk hoe zij laaggeletterdheid bij mensen kunnen herkennen. Taalvrijwilligers werden ondertussen getraind hoe zij de taalvaardigheid van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen vergroten. Sindsdien staat er een goede organisatie en kwam er een tweede coördinator.

Doen waar je goed in bent
José kan nu nog beter doen waar ze goed in is: taalvragers stimuleren en motiveren om aan hun taalvaardigheid te werken en vrijwilligers goed toe te rusten op hun begeleidingstaak. De afgelopen 2 jaar waren bijzonder hectisch, maar José wist koers te houden en heeft veel weten te bereiken.  

‘Zonder de gedrevenheid en passie van José voor laaggeletterden waren we nooit zover gekomen als nu.’

Ver gekomen
Gerard Huis in 't Veld is voorzitter van de Stuurgroep Taalhuis Lochem-Zutphen en nomineerde José als TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. Gerard: ‘José heeft heel veel werkzaamheden in haar uppie uitgevoerd. Zonder de gedrevenheid en passie van José voor laaggeletterden waren we nooit zover gekomen als nu.’

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK