Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Lucille Pijnenborg, Aty Palsenbarg, Edith Sikking en Rene Batenburg

Gooi en Vechtstreek, Noord-Holland

Samenwerkingsovereenkomst Gooi en Vechtstreek en Tergooi

Lucille Pijnenborg van Tergooi ziekenhuis, Aty Palsenbarg van Cosago Samenwerkende Apothekers Gooi en Omstreken, Edith Sikking van GGD Gooi en Vechtstreek en Rene Batenburg van Branchevereniging van huisartsen Go-Gho werken in een kerngroep samen om laaggeletterdheid binnen de regio Gooi en Vechtstreek aan te pakken. Veel laaggeletterden hebben naast een lage taalvaardigheid ook problemen met hun gezondheid. Ze begrijpen bijsluiters van medicijnen niet goed of hebben weinig kennis van gezonde voeding.

Taalspreekuur in ziekenhuizen
Afgelopen jaren stonden in het teken van veel activiteiten, die de kerngroep van Aty, Edith, Lucille en Rene wist te organiseren. Niet alleen werd een officiële samenwerking tussen de vier partijen in 2016 met een samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd, ook werden taalspreekuren in de Tergooi ziekenhuizen opgezet. Laaggeletterden kunnen hier terecht voor vragen over hun gezondheid, zoals bijvoorbeeld voor een uitleg van bijsluiters van medicijnen.

Laaggeletterdheid bij de huisarts
Ook organiseerde de kerngroep workshops, die door Pharos en Stichting Lezen & Schrijven werden ondersteund. Huisartsen konden hieraan deelnemen, waarbij informatie werd verstrekt over de relatie tussen laaggeletterdheid en gezondheid, alsmede hoe ze laaggeletterden kunnen herkennen.  

‘Hun beweging, gericht op taal en gezondheid, wordt steeds groter en sterker.’

Taalbeweging
Marjet van Elten van Regio Gooi en Vechtstreek nomineerde de vier als TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. Marjet: ‘Aty, Edith, Lucille en Rene betrekken proactief gezondheidsprofessionals in de Gooi en Vechtstreek in de aanpak van laaggeletterdheid, zoals thuiszorg en bestuurders. Hiermee maken ze hun beweging, gericht op taal en gezondheid, steeds groter en sterker.’

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK