Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Margriet Swinkels

Helmond, Noord-Brabant

Stichting LEVgroep Helmond

Margriet is een TaalHeld van het eerste uur. Zij zet zich met hart en ziel in om laaggeletterdheid in Helmond en de regio aan te pakken. Dat doet zij sinds de oprichting van het Regionale Bondgenootschap in 2015. In dit Bondgenootschap werken verschillende organisaties, waaronder gemeenten en maatschappelijke organisaties, samen om laaggeletterdheid aan te pakken. Zo’n samenwerking op lokaal of regionaal niveau is niet overal vanzelfsprekend. Slechts 92 van de 380 gemeenten hebben een aanpak tegen laaggeletterdheid in hun coalitieakkoord opgenomen.  

Margriet zoekt de samenwerking met andere organisaties en personen. Ze motiveert de andere organisaties uit het netwerk om steeds een stapje extra te zetten. Je moet vooral moet doen, dat is het motto van Margriet, zegt Janneke Kolner, die Margriet nomineerde voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. 

Drukbezocht Taalcafé
Sinds het Bondgenootschap zijn er al bijna 150 taalmaatjes in Helmond, die mensen helpen met het leren van de taal. Ook het Taalcafé is opgericht. In dit Taalcafé kunnen mensen elkaar ontmoeten en met elkaar de taal leren. Het wordt volgens Janneke inmiddels drukbezocht.

Echte helden 
Ik probeer altijd degenen waar we het voor doen, centraal te stellen, zei Margriet eerder tegen het Eindhovens Dagblad. ‘Je moet in het belang van die personen denken. Die moeten er beter van worden.’ Haar provinciale status als TaalHeld voelt een beetje als een erkenning. ‘Maar, de echte helden zijn de taalbegeleiders en cursisten’, zegt ze. 

‘Je moet in het belang van die personen denken. Die moeten er beter van worden.’

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK