Terug
{caption}
Taalcursist

Wim Sabel

Den Bosch, Noord-Brabant

Stichting ABC Noord-Brabant

Jarenlang wist Wim te verbergen dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Toen hij zijn baan kwijtraakte, wilde hij wel nuttig bezig blijven en ging hij weer terug naar school. Wim kan inmiddels goed lezen en schrijven, maar gaat nog altijd vier keer per week naar een taalcursus. Zo zorgt hij ervoor dat hij zijn taalniveau goed op peil houdt.

Twitter
Nu deelt hij regelmatig zijn verhaal met anderen, bijvoorbeeld op Twitter. Als Taalambassadeur wordt hij door bedrijven en organisaties gevraagd om zijn ervaringen met laaggeletterdheid te delen. Hij gaat deze uitdaging altijd graag aan, maar zegt het ook als hij over iets onzeker is. Wim vindt het in dat geval niet erg om dan hulp te vragen. 

Wim is respectvol naar anderen en laat altijd van zich horen. Wim kan ook goed luisteren. Hij gaat met laaggeletterden op pad om ze over te halen een taalcursus te volgen. Of om zich aan te melden als Taalambassadeur. 

‘Ik probeer mijn steentje bij te dragen.’

Steentje bijdragen
‘Wim is onze TaalHeld’, zegt Rietje Toonen. Rietje werkt samen met Wim en begeleidt hem als Taalambassadeur. Hij reageerde blij, maar bescheiden toen hij tot TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven werd gekozen: ‘Ik probeer mijn steentje bij te dragen.’

TaalHeld Wim leest zijn brief voor aan BN'er Remy Bonjaski

In de media

Omroep Brabant I Wim kon niet goed lezen en schrijven, nu is hij in de race om landelijke taalheld te worden

Hij kan goed luisteren, is respectvol en kan mensen motiveren om een taalcursus te gaan doen. Wim Sabel uit Den Bosch is daarom genomineerd voor de Nationale Taalheld. Die prijs wordt in januari door prinses Laurentien uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor geletterdheid in Nederland.

Lees het volledige interview met TaalHeld Wim Sabel op de site van Omroep Brabant. (4 december 2018)

TaalHeld Wim Sabel. (foto: Omroep Brabant)
TaalHeld Wim Sabel. (foto: Omroep Brabant)

Omroep Brabant I Wim leerde op 52-jarige leeftijd lezen en schrijven: 'Nu pas weet ik waar Rotterdam ligt'

Hij kende de windstreken niet, kon de kaart van Nederland niet lezen. Zoals hij zelf zegt in de talkshow KRAAK.: "Ik wist helemaal niets." Het was allemaal het gevolg van het feit dat Wim Sabel uit Den Bosch vanaf de tweede klas lagere school niet meer naar school ging. Als je niet kunt lezen en schrijven, kun je meteen ook een heleboel andere dingen niet. Op 52-jarige leeftijd bracht hij daar verandering in en ging hij weer naar school. Nu is hij in de race om taalheld van Nederland te worden.

Bekijk het volledige interview met TaalHeld Wim Sabel in het onderstaande filmpje van Omroep Brabant. (9 december 2018)

Lokale Omroep Mill I Stembus TaalHeld 2018 geopend: Brabander in de race

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Vanuit de provincie Noord-Brabant maakt TaalHeld Wim Sabel kans op de titel.Op 24 januari reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Wim Sabel op de site van Lokale Omroep Mill. (18 december 2018)

Stadsblad 's-Hertogenbosch I Wordt Bosschenaar 'TaalHeld 2018 '?

Bosschenaar Wim Sabel is in de race voor de titel'TaalHeld 2018'. Hij is de Brabantse afgevaardigde in de landelijke verkiezing die Stichting Lezen& Schrijven heeft bedacht om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Wim Sabel in het STADSBLAD 'S-HERTOGENBOSCH | PAGINA: 01

Rond de Linde I Stembus TaalHeld 2018 geopend

Heel Nederland kan vanaf nu een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. In Noord-Brabant dingt Wim Sabel mee naar de titel. Op 24 januari reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Wim Sabel op Rond de Linde. (28 december 2018)

Omroep Brabant I Wim Sabel genomineerd als TaalHeld van Brabant

Als Taalheld namens Brabant is Wim Sabel uit Den Bosch genomineerd. 

Luister de rest van het interview met TaalHeld Wim Sabel in onderstaand fragment. (14 januari 2019)

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK